Tänään aurinkoisena päivänä kipitin kuurojen koululle. Koulu alkaa vähitellen, ihan vielä eivät kaikki lähes 200 oppilasta olleet saapuneet. Vilskettä kuitenkin riitti koulun alueella. Kuurojen koululle tulee lapsia ympäri Etiopiaa. Lapset asuvat siellä kymmenen kuukautta, vain kesän he viettävät kotona. Pienet ala-aste ikäisetkin  lapset ovat erossaan vanhemmistaan niin kauan. Lapset saavat opetuksen, oman sängyn ja kaapin sekä ruuan. Itse he hoitavat pyykin pesunsa.

Kuurojen koululla sain tavata Kauniaisten seurakunnan nuorten kummilapsen. Olemme tähän asti luulleet, että kummilapsemme on poika. Saimme paperin, jossa kerrottiin, että hän on tyttö, mutta emme uskoneet. Kummilapsemme nimi on Getayawukal Girma ja kuvittelimme, että Girma on hänen etunimensä. Girma on lapsen sukunimi.  Täällä ei tunneta sukunimeä, vaan ihmisten toisena nimenä on isän nimi. Joskus tarvitaan myös kolmas nimi ja sen on isoisän nimi. Etiopiassa minä olisin Henna Matti Yrjö. Mietippä mikä olisi sinun nimesi? Etiopiassa etunimet tarkoittavat aina jotain ja Getayawukal nimi tarkoittaa Jumala tietää. Girma nimi tarkoittaa muistaakseni Loistoa.

Minun ja Getayawukalin tapaaminen oli koskettava. Tapasin myös hänen äitinsä, joka oli eilen lähtenyt tuomaan Getayawukalia Addis Abebasta Hosainaan kouluun. Getayawukal on ujo, kapeaposkinen ja ruskeasilmäinen tyttö, jolla on hassut aika isot etuhampaat. Hänellä oli upeasti lettetyt hiukset ja siistit vaatteet. Siinä me katsoimme toisiamme, ennen kuin uskaltauduimme samaan kuvaan. Getayawukalin äiti  kertoi, että Getayawukalilla on kuuleva kaksoisveli. Getayawukal kuuli kaksi vuotiaaksi asti, mutta sitten hänelle tuli jokin ihmeellinen sairaus. Häneltä meni kuulo ja toisen käden sormet jäykistyivät. Äidillä ei ollut rahaa heti viedä lasta sairaalaan ja apua ei saatu ajoissa. Äiti oli töissä seurakunnassa, hän oli hyvin hillitty ja vähäsanainen. Kyllä siinä varmasti mykistyykin, kun jättää lapsensa kymmeneksi kuukaudeksi yksin kouluun.

Itse katsoin liikuttuneena kuurojen koulun oppilaita ja mietin on se hyvä, että Kauniaisissa kummikahvila toimii ja nuoret jaksavat juoda limua ja energiajuomia, että saadaa Getayawukalin koulu maksettu. Kiitos suomalaisille kummeille, jotka mahdollistavat näitten lähes 200 kuuron oppilaan koulutuksen.Kuurojen koulussa ylempiluokkalaisia valmennetaan ammattiin.Siellä voi esim: opiskella kampaajaksi. Tämä on hyvä juttu, näin oppilaat pääsevät työelämään kiinni. Kuurojen ihmisten asema ei ole helppoa. 

Koululla käynnin jälkeen oli mukava mennä eukalyptyspuilla lämmitettyyn saunaan!